Een natuurgids is tijdens een excursie altijd op zoek naar een vogel, een plant of een dier waar hij iets over kan vertellen. Daarvoor bestaan handige vogel-, plant- en diergidsjes. Daarin vind je verhelderende beschrijvingen van de gierzwaluw, dotterbloem of de muskusrat bijvoorbeeld. Maar die zie je niet altijd bij een excursie. Dus ik heb een beschrijving gemaakt van iets wat je eigenlijk altijd wel tegenkomt.
De mens (m. 1.80m, 85kg / v. 1.67m, 72kg)
Algemeen voorkomende, invasieve soort. Als de mens ergens neerstrijkt wordt hij direct dominant: inheemse (dier-)soorten gaan in hokken en achter hekken. Of worden tot plaagdier bestempeld en bestreden. Aanwezigheid van de mens wordt gekenmerkt door een steeds verder toenemende hoeveelheid licht, geluid en beton.
De mens migreert. Inheemse mens heeft een instinctieve angst voor migranten. Is waarschijnlijk te wijten aan onbewuste kennis van het eigen gedrag wanneer hij (als migrant) het territorium van een andere betreedt. [zie ook: haantjes]
Het vrouwtje is vaak bont gekleurd: oogschaduw, lippenstift en een kleurige bloemetjesjurk. Het mannetje daarentegen gaat gekleed in saai driedelig grijs. Het mannetje maakt dan ook geen indruk op het vrouwtje met mooie veren of mooi gezang. Bij de mens gebeurt dit met dure auto’s, zware motoren en schril gefluit vanaf ijzeren constructies die tegen gebouwen zijn geplaatst. Lokroep klinkt als langgerekt -fiet-vieuw-.
Een deel van de mannetjes gedraagt zich wel natuurlijk: zij kleden zich opzichtig en zingen in speciale bars. Dit gedrag trekt echter meestal andere mannetjes aan.
De mens leeft parasitair ten opzichte van andere soorten maar ook ten opzichte van zijn eigen habitat. Nestbevuiler. De mens verziekt zijn leefomgeving met afval en de uitstoot van schadelijke gassen. Vertrouwt volkomen op technologische vindingen om problemen op te lossen. Schiet daarbij schromelijk tekort maar is van plan om daar een technologische oplossing voor te bedenken.
De mens heeft een grote hersencapaciteit. Gebruikt dit ook om grondstoffen te vinden, te delven en te gebruiken maar doet dat in zulke mate dat hij daarmee ook zijn eigen graf delft. [zie ook: lemmingen] Waarom de hersencapaciteit hier niet voor waarschuwt is voor wetenschappers nog een raadsel.
Steekt bij naderende problemen graag de kop in het zand. [zie ook: struisvogel]
Leiders van de groep worden gekozen op basis van een restant van dierlijk instinct. Opzichtig gedrag, borstklopperij en stoere praat trekken aandacht en stemmen. Opvallend hierbij is dat de mens zich laat leiden door negatieve zwartmakerij en bij voorkeur ‘tegen’ iets is. Ook hier onduidelijkheid waarom bovengenoemde hersencapaciteit totaal niet wordt ingezet.
Veelvraat. Hoewel er voldoende voedsel is, gaat de mens zichzelf graag te buiten. Weet hierin vaak geen maat te houden, eet veel meer dan nodig is. [zie ook: zwijn]. Adult houdt hierbij totaal geen rekening met zijn eigen jongen. Die moeten straks op een houtje bijten [zie ook: hond / hond in de pot].
Door de plaatsing van de ogen als bij een roofdier, recht naar voren, slecht in staat om gevaar te zien. In tegenstelling tot wat men zou denken ook niet erg vooruitziend, eerder kortzichtig.
Ziet zichzelf graag als beschaafd dier maar gaat op rigoureuze manier, niets ontziend met bommen, granaten en vuurwerk eigen overpopulatie te lijf. Laat migrant, tevens medemens, creperen in gammele bootjes en lekke tenten. Laat boeren na het eten en scheten in bed.
Egoïstisch. Staat graag bekend als weldenkend, sociaal individu maar is eerder asociaal kuddedier. Gedrag wordt toegeschreven aan ‘beschermde’ status van de mens. Ieder mens is inmiddels voorzien van een of meerdere schermen waarmee de hersenactiviteit nog verder wordt gereduceerd. Werkt aan een systeem waarbij intelligentie volkomen buiten zichzelf wordt geplaatst: a.i. [zie ook: ezel].
Verplaatst zich bij voorkeur zittend in blik [zie ook: sardines]. Af te lezen uit omvang van buik, zal uiteindelijk leiden tot afsterven van ongebruikte ledematen (benen) zoals eerder is gebeurd bij de staart. Gevreesd wordt dat dit ook gaat gelden voor hersenen.
Tsja, leuker kunnen we het niet maken. En als u denkt: “hij heeft wel een punt (of een paar punten), maar ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk”. Dan heb ik een tip: verbeter de mens, begin bij uzelf.